T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MUĞLA / KÖYCEĞİZ - Köyceğiz Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Genel Bilgi

Denizde güvenlik ve diğer sertifika eğitimleri ve belgeleri

MADDE 29 – (1) Sözleşmenin VI/1 ve VI/2 Kuralları ile Kod Bölümünün A-VI/1 ve A-VI/2 Kısmı hükümleri uyarınca tüm gemiadamları;

a) Denizde kişisel can kurtarma teknikleri eğitimi,

b) Temel ilkyardım eğitimi,

c) Yangın önleme ve yangınla mücadele eğitimi,

ç) Personel güvenliği ve sosyal sorumluluk eğitimi,

d) Cankurtarma araçlarını kullanma yeterliği eğitimlerini içeren denizde güvenlik eğitimlerini,

almak zorundadır.

(2) Sözleşmenin VI/4 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/4 Kısmı hükmü uyarınca tüm zabitler ilk yardım eğitimini, birinci zabit ve kaptanlar tıbbi bakım eğitimini almak zorundadır.

(3) Sözleşmenin VI/3 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/3 Kısmı hükmü uyarınca yangınla mücadele işlemlerini denetlemek üzere görevlendirilen zabitler ileri yangınla mücadele eğitimini almak zorundadır.

(4) Hızlı cankurtarma botu olan gemilerde çalışan tüm zabitler, Sözleşmenin VI/2 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/2 Kısmında belirtilen hızlı cankurtarma botu kullanma eğitimini almak zorundadır.

(5) Sözleşmenin V/2 Kuralı ile Kod Bölümünün A-V/2 Kısmı hükmü uyarınca, yolcu gemilerinde çalışan gemiadamları yolcu gemisinde çalışma eğitimini almak zorundadır.

(6) İçerikleri ve süreleri Yönerge ile belirlenen bu maddede belirtilen eğitimlerini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında alan gemiadamlarına, İdare tarafından ilgili belgeleri verilir.

(7) Birinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci fıkralarda belirtilen belgeler beş yıl süreli düzenlenir. Bu belgeler İdare tarafından belirlenen şartlara göre yenilenir.

(8) Can kurtarma araçlarını kullanma yeterliği belgesi, on sekiz yaşından küçük olmayan ve Sözleşmede belirtilen şartları sağlayan gemiadamlarına düzenlenebilir.

Gemi güvenlik eğitimleri ve belgeleri

MADDE 30 – (1) Sözleşmenin VI/5 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/5 Kısmı hükmü uyarınca, gemi güvenlik zabitleri, gemi güvenlik zabiti eğitimini almak zorundadır. Bu fıkra kapsamında;

a) En az on iki aylık deniz hizmetine sahip olan ve Yönergede belirlenen gemi güvenlik zabiti eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında alan gemiadamlarına İdare tarafından Gemi Güvenlik Zabiti Belgesi verilir.

b) Belgeler beş yıl süreli düzenlenir. Bu belgelerin geçerlik tarihi içerisinde en az bir yıl deniz hizmetini yerine getiren gemiadamlarının ilgili belgeleri yenilenir. Deniz hizmeti olmayanların bu belgeleri, İdare tarafından belirlenen şartlara göre yenilenir.

(2) Sözleşmenin VI/6 Kuralı ve Kod Bölümünün A-VI/6 Kısmı hükmü uyarınca; tüm gemiadamları, güvenlikle ilgili tanıtım eğitimi ve güvenlik farkındalık eğitimini almak zorundadır. Bu fıkra kapsamında;

a) Yönergede belirtilen Güvenlikle İlgili Tanıtım Eğitimini gemide gemi güvenlik zabitlerinden veya yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında aldığını belgeleyen gemiadamlarına, Güvenlikle İlgili Tanıtım Belgesi verilir.

b) Yönergede belirtilen Güvenlik Farkındalık Eğitimini gemide gemi güvenlik zabitlerinden veya yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında alan gemiadamlarına İdare tarafından Güvenlik Farkındalık Belgesi verilir.

(3) Sözleşmenin VI/6 Kuralı ve Kod Bölümünün A-VI/6 Kısmı uyarınca, gemide güvenlik ile ilgili görevler için atanmış gemiadamları, belirlenmiş güvenlik görevleri eğitimini almak zorundadır. Bu fıkra kapsamında;

a) Yönergede belirtilen belirlenmiş güvenlik görevleri eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında gören gemiadamlarına İdare tarafından Belirlenmiş Güvenlik Görevleri Eğitim Belgesi verilir.

 

 

 

KURSLARIMIZ

 

A-     GEMİCİ EĞİTİMİ

 

Kimler Gemici Olabilir?

a) On altı yaşını bitirmek, en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve,

b) Yönerge ile belirlenen gemici eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında görmüş olmak veya,

c) Askerlik görevinin en az dokuz ayını güverte eri olarak yaptığını belgelemek, şartlarını yerine getirenler, gemici yeterliğini almaya hak kazanırlar.

 

Gemici Eğitiminde Alınacak Dersler:

Gemici Ve Usta Gemici Eğitimi Asgari Gerekleri

Gemici Eğitimi

Seyir

Gemicilik

Temel Deniz Emniyeti Eğitimleri 

Gemi Güvenlik Eğitimleri

Deniz Kirliliği Ve Çevre

Yukarıda verilecek olan dersler en az 256 saat olur ve yaklaşık olarak 40-45 işgünü içerisinde tamamlanır.

 

Gemici Yeterliliği ile Nerelerde Çalışılabilinir:

  • Uluslararası sefer yapan tüm gemi ve teknelerde gemi adamı olarak görev yapabilir.
  • Ticari sürat motorlarında Gemici, kaptanlık yapabilir.
  • 18 G.t'dan küçük Ticari Yatlarda Gemici kaptanlık yapabilmektedir.
  • 18 G.t'dan küçük Balıkçı Gemileri Gemici tarafından yürütülür.
  • Su sporları istasyonlarında çalışan tekneler Gemici tarafından idare edilmektedir.

Kayıt İçin Gerekli  Belgeler :

•    2 Fotoğraf

•    Nüfus Cüzdanı

•    Öğrenim Belgesi

•    Adli Sicil Kaydı

•    Gemiadamı Sağlık Raporu

 

 

 

B-     USTA GEMİCİ EĞİTİMİ

 

Usta Gemici Nedir ?

Tayfa sınıfı gemiadamları  içerisinde  GEMİCİ'nin bir üstünde yer alan  gemiadamı  USTA GEMİCİ dir.

Sahip oldukları belge ile tüm özel ve ticari yatlarda, gezi ve tenezzüh teknelerinde, tüm gemilerde tayfa sınıfı olarak çalışabilirler veya göl ve nehir araçlarını da idare edebilirler.

 

Usta Gemici Olmak için Aranan Şartlar :

18 yaşını tamamlamış olup, en az ilköğretim okulu mezunu olan ve aşağıda ki şartlardan birini tamamlayan herkes USTA GEMİCİ olabilir.

a) On sekiz yaşını bitirmek, en az ilköğretim okulu mezunu olmak ve,

b) Gemici yeterliği ile en az 18 ay deniz hizmetine sahip olmak veya,

c) Gemici yeterliği ile en az on iki aylık deniz hizmetine sahip olmak ve Sözleşmede öngörülen A-II/5 eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında görmüş olmak veya,

ç) 1/1/2012 tarihinden önceki son altmış ay içerisinde gemici olarak en az on iki ay deniz hizmetine sahip olmak, şartlarını yerine getirenlere İdare tarafından usta gemici yeterliği verilir.

Hizmet ya da kurs ile USTA GEMİCİ olabilmek için, idarenin açmış olduğu USTA GEMİCİ sınavını başarı ile tamamlamış olmak gerekmektedir.

USTA GEMİCİ Eğitiminin toplam  toplam  80 saattir, 10 ila 14 iş  gününde  tamamlanır.

 

Usta Gemici Eğitim Müfredatı:     

  • Seyir
  • Yük Elleçleme Ve Yük İstif
  • Gemicilik
  • Denizde Emniyet, Personel  Sağlığı Ve Sosyal Sorumluluk
  • Bakım Ve Onarım

 

 

C-SINIRLI VARDİYA ZABİTİ EĞİTİMLERİ

 

Sınırlı Vardiya Zabitliği Nedir ?

Usta Gemici ve Güverte Lostromosunun üstünde yer alan en alt seviye zabitan yeterliliğidir.

Sınırlı Vardiya Zabiti Yeterliliği ile Hangi Gemilerde Çalışılabilir ?

  1. Liman Seferi bölgesinde çalışan Yolcu Motorlarında
  2. Liman Seferi bölgesinde çalışan 200 Gt.'dan küçük Yolcu ve Yük Gemilerinde
  3. Kabotaj hattında çalışan Balıkçı Gemilerinde
  4. Kabotaj Sefer bölgesinde çalışan tüm Yatlarda
  5. Liman Seferi bölgesinde çalışan 20 Metreden küçük hizmet gemilerinde Kaptan olarak görev alınabilmektedir.

 

Kimler Sınırlı Vardiya Zabiti Olabilir ?

Gemici, Usta Gemici, Güverte Lostromosu, Yat Kaptanı Yeterliği ile toplam 3 yıl deniz hizmeti olanlar, Sınırlı Vardiya Zabiti Eğitimlerine katılarak SINIRLI VARDİYA ZABİTİ olabilirler.
SINIRLI VARDİYA ZABİTİ olabilmek için, ROC – GMDSS Tahditli Telsiz Operatörü Belgesine sahip olmak gerekmektedir.

Sınırlı Vardiya Zabiti Eğitimi, toplam 4 ayda tamamlanmaktadır.  Eğitimler; günde 8 saati geçmemek üzere, en az 350 saatte  verilir.

 

Sınırlı Vardiya Zabitliği Eğitimi Müfredatı:

  • Denizcilik İngilizcesi
  • Seyir
  • Vardiya Standartları
  • Gemicilik
  • Denizde Haberleşme
  • Yük İşlemleri, Gemi Yapısı ve Dengesi
  • Meteoroloji
  • Denizde Emniyet
  • Deniz Hukuku

 

 

 Ç- YAT KAPTANI EĞİTİMİ (149 GRT)

 

Yat Kaptanı (149 Grt) Nedir?

Uluslararası sefer yapabilen 149 Grosston büyüklüğüne kadar olan ticari ve özel tüm yatlarda kaptanlık yapabilmek için gerekli olan yeterlilik Yat Kaptanı (149 Grt) Yeterliliğidir.

 

Kimler Yat Kaptanı (149 Grt) Olabilir?

Yat Kaptanı (149 GT) yeterliği almak için müracaat edenlerden;

a) 18 yaşını bitirmiş ve en az lise mezunu olup Kısa Mesafe Telsiz Operatörü belgesine sahip olmak ve,

b) Usta gemici veya güverte lostromosu yeterliğine sahip olup en az altı ay deniz hizmetinde bulunduktan sonra, Yönergede belirtilen Yat Kaptanı (149 GT) eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında almak veya,

c) Yönergede belirtilen Yat Kaptanı (149 GT) eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında almak ve tam boyu on beş metreden uzun ticari yatlarda, yolcu motorlarında veya gezinti-tenezzüh teknelerinde toplam üç ay süreyle deniz eğitimi yapmış olmak, şartlarını ve Yönergede belirtilen İngilizce puan şartını sağlayarak İdarenin öngördüğü sınavda başarılı olanlar Yat Kaptanı (149 GT) yeterliğini almaya hak kazanırlar.

ç) Sınırlı vardiya zabiti ve üstü yeterlik belgelerine sahip güverte sınıfı gemiadamlarına Yat Kaptanı (149 GT) yeterlik belgesi, talepleri halinde, İngilizce şartı hariç bu fıkrada belirtilen eğitim ve sınavlardan muaf olarak verilir.

d) Yönergede belirtilen Yat Kaptanı (149 GT) eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında tamamlayanlara, talepleri halinde İdare tarafından Gemici yeterliği verilir. Yat Kaptanı (149 GT) deniz eğitimi bu yeterlik ile yapılabilir.

 

            Yat Kaptanı Kursunu tamamlayan, GEMİCİ Belgesi de almaya hak kazanır ve bu belge ile ticari teknelerde GEMİCİ olarak çalışılabilir.

Herkes  Yat Kaptanı (149 Grt) olabilir.

 

 

 Eğitim ve Belgelenme Süresi:

  • Öngörülen zorunlu eğitim toplam 200 saatten az sürede verilemez.  Günlük  6 saatten yaklaşık  34 iş günü eğitim süresi vardır.
  • Eğitim süresince 24 saat süre ile teknede uygulamalı eğitim yapılacaktır.
  • Yat Kaptanı (149 GT) eğitiminin içeriğinde; yat personeli intibak eğitimi dersinin gösterilmesi zorunlu olup, 16 saat olarak yat kaptanlığı eğitimi içerisinde uygulanacaktır.
  • Eğitim süresince 3 gün denizde tekne üzerinde uygulama eğitimi yapılır.
  • Eğitim tamamlandıktan sonra 15 metre üzeri bir ticari tekne ile 3 ay deniz stajı şartı vardır.
  • Staj tamamlandıktan sonra liman başkanlıklarında bilgisayar üzerinden gerçekleştirilen sınav ile yat kaptanı belgesi almaya hak kazanılır.
  • Eğitime katılmadan önce tam teşekküllü sağlık kurulu raporu alınmalıdır.
  • Kurs tamamlandıktan sonra liman başkanlığından alınacak gemici belgesi ile staj yapılır. Bu belge ile ticari teknelerde gemici olarak çalışılabilir.

 

 Yat Kaptanı (149 Grt) Müfredatı :

    • Seyir
    • Gemicilik
    • Haberleşme
  • Denizde Güvenlik

 

D- YAT KAPTANI EĞİTİMİ (499 GRT)

 

Kimler Yat Kaptanı Olabilir:

a) En az lise mezunu olup, GMDSS Tahditli Telsiz Operatörü veya Kısa Mesafe Telsiz Operatörü belgesine sahip olmak ve,

b) Usta gemici veya güverte lostromosu yeterliğine sahip olup en az yirmi dört ay veya Yat Kaptanı (149 GT) yeterliği ile en az on iki ay deniz hizmetinde bulunduktan sonra Yönergede belirtilen Yat Kaptanı (499 GT) eğitimini almak veya,

c) Sözleşmede öngörülen A-II/3 ya da A-II/1 müfredat programlarını içeren eğitimi yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında almak ve tam boyu on beş metreden daha uzun ticari yatlarda, yolcu motorlarında veya gezinti-tenezzüh teknelerinde stajyer olarak toplam üç ay deniz eğitimini tamamlamak veya,

ç) Yönergede belirtilen Yat Kaptanı (499 GT) eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında almak, tam boyu on beş metreden daha uzun ticari yatlarda, yolcu motorlarında veya gezinti-tenezzüh teknelerinde stajyer olarak toplam üç ay deniz eğitimini tamamlamak,

şartlarını ve Yönergede belirtilen İngilizce puan şartını sağlayarak İdarenin öngördüğü sınavda başarılı olanlar Yat Kaptanı (499 GT) yeterliğini almaya hak kazanırlar.

d) Birinci zabit ve üstü yeterlik belgelerine sahip güverte sınıfı gemiadamlarına Yat Kaptanı (499 GT) yeterlik belgesi, talepleri halinde bu maddede belirtilen eğitim ve sınavlardan muaf olarak verilir.

e) İdare tarafından yetkilendirilmiş lise ve dengi okulların yat kaptanlığı bölümünü başarı ile bitirmiş olanlar.

 

Yat Kaptanı (499 Grt) Müfredat:

  • Seyir
  • Gemicilik
  • Denizde Haberleşme
  • Meteoroloji
  • Deniz Hukuku
  • Motor, Elektrik Ve Teknik Bilgi
  • Denizcilik İngilizcesi

 

Eğitim Süresi:

Öngörülen zorunlu eğitim toplam 350 saatten az ve 4 aydan kısa sürede  verilemez.  Eğitim süresince 35 saat süre ile teknede uygulamalı eğitim yapılacaktır.

Zorunlu deniz stajı süresi 3 aydır.

 

Yat Kaptanı (499 Grt) Nedir ?

Uluslar arası sefer yapan ticari ve özel tüm yatlarda kaptanlık yapabilmek için gerekli olan yeterlilik Yat Kaptanı Yeterliliğidir.

Yat Kaptanı Yeterliliği ile Hangi Gemilerde Kaptanlık Yapılabilir ?

  1. Yat sınıfına giren 500 grt'a kadar tüm ticari teknelerde
  2. Yat sınıfına giren 500 grt'a kadar tüm özel teknelerde
  3. Tüm Yolcu Motorları

Kimler Yat Kaptanı Olabilir ?

  • 18 Yaşını tamamlamış,
  • En az Lise mezunu olan,
  • Yat Kaptanı (449 Grt) Eğitimini ve stajını tamamlamış,
  • Yat Kaptanı Sınavında başarılı olan,
  • ÜDS vb sınavlarda 60 Puana sahip olan

Herkes doğrudan Yat Kaptanı olabilir.

 

 

E-STCW TEMEL EĞİTİMLERİ

 

Deniz Güvenlik Sertifika Eğitimleri :

Gemiadamı  olunmasında önkoşul olan ve Yönetmelikte "Deniz Güvenlik Eğitimleri" olarak adlandırılan Denizde Kişisel Can Kurtarma Teknikleri Eğitimi, Temel İlkyardım Eğitimi, Yangın Önleme Ve Yangınla Mücadele Eğitimi, Personel Güvenliği ve Sosyal Sorumluluk Eğitimi ve  Cankurtarma  Araçlarını Kullanma Yeterliği Eğitimlerini içermektedir.

 5 yılda bir yenilenmek zorundadır.

Eğitim Müfredatı:

  • İlkyardım Temel Eğitimi Müfredatı
  • Yangın Önleme Ve Yangınla Mücadele Temel Eğitimi Müfredatı
  • Denizde Kişisel Canlı Kalma Teknikleri Eğitimi Müfredatı
  • Personel Emniyeti Ve Sosyal Sorumluluk Eğitimi Müfredatı
  • Cankurtarma Araçlarını Kullanma Yeterliği Eğitimi Müfredatı

 

Eğitim Süresi:

STCW  temel  eğitimleri en az 90 saatte verilmektedir. Bu eğitimlerin 24 saati de uygulama eğitimi olmak zorundadır. Bu süre  idarenin inisiyatifi ile kısaltılabilmektedir.

Eğitim bitiminde uygulanacak sınavda başarılı olma şartı vardır.

 

F-GEMİ GÜVENLİK EĞİTİMLERİ

 

a) Gemi Güvenlik Zabiti Eğitimi Müfredatı :

  • Genel bilgi ve denizcilikte güvenlik politikaları
  • Güvenlik sorumlulukları
  • Gemi güvenlik planı uygulanmalarının denetlenmesi ve korunması
  • Güvenlik risklerinin, tehditlerinin ve açıklarının değerlendirilmesi
  •  uygun güvenlik tedbirlerinin uygulandığı ve yürütüldüğünün temini için gemide düzenli denetimlerin yapılması
  • Güvenlikle ilgili donanım ve sistemlerin düzgün olarak işletilmesi, test edilmesi ve kalibrasyonu
  • Güvenlik bilinci ve hazırlıkların arttırılması

 

Eğitim Süresi :

Öngörülen zorunlu eğitim 2 günde toplam 14 saatte verilir.

 

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır?

Sözleşmenin VI/5 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/5 Kısmı hükmü uyarınca, gemi güvenlik zabitleri görevini yüklenenler, gemi güvenlik zabiti eğitimini almak zorundadır

En az on iki aylık deniz hizmetine sahip olan ve Yönergede belirlenen gemi güvenlik zabiti eğitimini yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında alan gemiadamlarına İdare tarafından Gemi Güvenlik Zabiti Belgesi verilir.

 

b) Güvenlik Tanıtım Eğitimi

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır:

Sözleşmenin VI/6 Kuralı ve Kod Bölümünün A-VI/6 Kısmı hükmü uyarınca; tüm gemiadamları, güvenlikle ilgili tanıtım eğitimi ve güvenlik farkındalık eğitimini almak zorundadır

Güvenlik Tanıtım Eğitimi Müfredatı:

1. Gemi görevlerine atanmadan önce, yolcuların dışında ISPS Koduna tabi bir gemide çalışacak tüm personel Kod B –VI'da tanımlanan tanıma eğitimini almak zorundadır a. Bir korsan veya silahlı soygun tehdidi veya saldırısını da içeren bir güvenlik ihlalini rapor etme b. Bir güvenlik ihlali ile karşılaşıldığında takip edilecek yöntemleri bilmek ve Güvenlikle ilgili acil ve olası yöntemlerde yer almak

2. Seferdeki bir gemide güvenlikle ilgili konularda görev verilmiş gemiadamları veya gemiadamı olarak tanımlananlar görevlerine başlamadan önce Kod B-VI'daki rehberde yer alan görev ve sorumlulukları kapsayacak şekilde güvenlikle ilgili tanıma eğitimini almak zorundadır

3. Tanıtım eğitimini gemi güvenlik zabiti veya eşdeğer nitelikte bir personel tarafından verilmelidir.

Eğitim Süresi:

Öngörülen zorunlu eğitim kurs olarak verilmesi halinde 1 günde toplam 4 saattir.

 

c) Güvenlik Farkındalık Eğitimi

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır:

Sözleşmenin VI/6 Kuralı ve Kod Bölümünün A-VI/6 Kısmı hükmü uyarınca; tüm gemiadamları, güvenlikle ilgili tanıtım eğitimi ve güvenlik farkındalık eğitimini almak zorundadır.

Güvenlik Farkındalık Eğitimi Müfredatı

  • Artırılmış Farkındalık İle Denizde Güvenliğin Geliştirilmesine Katkıda Bulunma.
  • Güvenlik Tehditlerini Tanıma.
  • Güvenlik Konusunda Farkındalığı Ve Teyakkuzda Olmayı Sağlayacak Yöntemleri Ve Bu Yöntemlere Neden İhtiyaç Duyulduğunu Anlama.

Eğitim Süresi:

Öngörülen zorunlu eğitim kurs olarak verilmesi halinde 1 günde toplam 6 saattir.

 

d) Belirlenmiş Güvenlik Görevleri Eğitimi

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır:

Sözleşmenin VI/6 Kuralı ve Kod Bölümünün A-VI/6 Kısmı hükmü uyarınca; tüm gemiadamları, güvenlikle ilgili tanıtım eğitimi ve güvenlik farkındalık eğitimini almak zorundadır.

Belirlenmiş Güvenlik Görevleri Müfredatı :

  • Gemi güvenlik planı altında belirlenen şartları oluşturma
  • Güvenlik risklerini ve tehditlerini tanıma
  • Geminin düzenli güvenlik teftişlerini yürütme
  • Varsa güvenlik donanımlarının ve sistemlerinin uygun şekilde Kullanılmaları

Eğitim Süresi:

Öngörülen zorunlu eğitim kurs olarak verilmesi halinde 2 günde toplam 10 saattir.

 

e) Birleştirilmiş Gemi Güvenlik Eğitimleri

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır?

Sözleşmenin VI/6 Kuralı ve Kod Bölümünün A-VI/6 Kısmı hükmü uyarınca; tüm gemiadamları, güvenlikle ilgili tanıtım eğitimi ve güvenlik farkındalık eğitimini almak zorundadır.

Eğitim Süresi:

Güvenlik Tanıtım Eğitimi, Güvenlik Farkındalık Eğitimi ve Belirlenmiş Güvenlik Görevleri Eğitimi Müfredatı birleştirilerek "Birleştirilmiş Gemi Güvenlik Eğitimleri" adı altında tek bir müfredat halinde verilebilir. Bu durumda bu eğitimler 2 günde toplam 16 saatte verilir.

 

G-İLKYARDIM EĞİTİMİ

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır?

Sözleşmenin VI/4 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/4 Kısmı hükmü uyarınca tüm zabitler ilk yardım eğitimini almak zorundadır.

İlkyardım Eğitimi Müfredatı:

a) Gemide bir kaza veya hastalık durumunda derhal ilk yardım uygulanması

b) İlk yardım kiti

c) İnsan vücudunun yapısı ve işlevleri

d) "Tehlikeli Maddelere İlişkin Kazalarda Kullanılmak için Tıbbi İlk Yardım Rehberi" (Medical First Aid Guide for Use in Accidents Involving Dangerous Goods "MFAG")  veya onun Türkiye'de yayınlanan eşdeğerinin kullanımı dahil gemide zehirlilikle ilgili  tehlikeler

e) Hasta veya kazazedenin muayenesi

f) Omurga yaralanmaları

g) Yanıklar, haşlanmalar, sıcak ve soğuğun etkileri

h) Kırıklar, çıkıklar ve adale yaralanmaları

i) Kurtarılan kişilere tıbbi bakım

j) Telsizle alınan tıbbi önerilerin uygulaması

k) Eczacılık (Farmakoloji)

l) Sterilizasyon

m) Kalp sektesi, boğulma ve asfiksi

  İlkyardım Eğitim Süresi:

Bu eğitim en az 18 saatte verilir.

 

        H- TIBBİ BAKIM EĞİTİMLERİ

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır?

Sözleşmenin VI/4 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/4 Kısmı hükmü uyarınca tüm birinci zabit ve kaptanlar tıbbi bakım eğitimini almak zorundadır

Tıbbi Bakım Eğitimi Müfredati

  • Gemide Kalan Hasta Ve Yaralılara Tıbbi Bakım Sağlama.
  • Hastalık Önleme.
  • Kayıtların Tutulması Ve Yönetmelikler.
  • Gemilere Tıbbi Yardım İçin Koordinasyon Yöntemleri.

Eğitim Süresi:

Bu eğitim en az 3 gün ve 21 saatte verilir.

 

         I- BİRLEŞTİRİLMİŞ GEMİDE İKYARDIM VE TIBBİ BAKIM EĞİTİMİ

Kimler Bu Eğitimi Almalıdır?

Sözleşmenin VI/4 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/4 Kısmı hükmü uyarınca tüm zabitler ilk yardım eğitimini, birinci zabit ve kaptanlar tıbbi bakım eğitimini almak zorundadır.

Eğitim Müfredatı:

a) Gemide Tıbbı İlk Yardım Eğitimi:

  • İnsan iskeleti modeli veya planı
  • İnsan iç organları posteri
  • Gemi Kaptanı Tıbbı İlk Yardım Kılavuzu
  • Kırık çıkıklarda kullanılacak çeşitli boyutlarda atel
  • Solunum uygulama mankeni (Yetişkin)
  • Sargı bezleri

b) Gemide Tıbbi Bakım Eğitimi

  • Yaraya dikiş atmak için kol maketi
  • Yapay solunum uygulama mankeni (Yetişkin)
  • Enjeksiyon uygulamaları için maket ve aletler

 

Eğitimin Süresi:

İlkyardım ve Tıbbi Bakım eğitimleri ortak konuları birleştirilerek verilebilir. Bu durumda

eğitim en az 32 saatte verilmelidir.

.

         J-İLERİ YANGINLA MÜCADELE EĞİTİMİ

         Kimler Bu Eğitimi Almalıdır?

         Sözleşmenin VI/3 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/3 Kısmı hükmü uyarınca yangınla mücadele işlemlerini denetlemek üzere görevlendirilen zabitler ileri yangınla mücadele eğitimini almak zorundadır.

          İleri Yangınla Mücadele Eğitimi Müfredatı

  • Gemilerde Yangınla Mücadele Çalışmalarının Denetlenmesi
  • Yangın Ekiplerinin Organizasyonu Ve Eğitimi
  • Yangın Tespit Ve Yangın Söndürme Sistemleri Ve Teçhizatının Denetim Ve Kullanımı
  • Yangınla İlgili Kazalarda Araştırma Ve Raporların Düzenlenmesi

Eğitimin Süresi:

İleri Yangınla Mücadele Eğitimi, en az 21 saatte verilir.

 

K-HIZLI CANKURTARMA BOTU KULLANMA EĞİTİMİ

Kimler Bu eğitimi Almalıdır?

Hızlı cankurtarma botu olan gemilerde çalışan tüm zabitler, Sözleşmenin VI/2 Kuralı ile Kod Bölümünün A-VI/2 Kısmında belirtilen hızlı cankurtarma botu kullanma eğitimini almak zorundadır.

    Hızlı Cankurtarma Botu Kullanma Yeterliği Eğitimi  Müfredatı:

  • Hızlı Can Kurtarma Botlarının Yapısı, Bakımı, Tamiri Ve Donatımı.
  • Gemiden İndirme Ve Geri Alma Sırasında Benzer Şekilde Donatılmış.
  • Denize İndirme Ve Geri Alma Sırasında Hızlı Can Kurtarma Botlarında Görev Alma.
  • Denize İndirildikten Sonra Hızlı Can Kurtarma Botunda İdarenin Sağlanması.
  • Hızlı Can Kurtarma Botunun Motorunun Çalıştırılması.

    Eğitim Süresi:

   Hızlı Cankurtarma Botu Eğitimi en az 18 saatte verilir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.05.2021 - Güncelleme: 27.05.2021 14:10 - Görüntülenme: 2460
  Beğen | 0  kişi beğendi